woensdag 7 augustus 2013

expositie Laura de Josselin de Jong, Karin Bos, Dorien de Jonge 'Klederdracht met een twist'

"Klederdracht" installatie
KLEDERDRACHT TENTOONSTELLING MET EEN TWIST
Laura de Josselin de Jong - Karin Bos - Dorien de Jonge
16 augustus - 31 augustus 
zaterdag 24 augustus 16-18 uur: tea party

Deze editie van de jaarlijkse "klederdracht"-tentoonstelling in 10+10 belooft een spannende installatie te worden die is opgebouwd uit werk van Laura de Josselin de Jong, Karin Bos en Dorien de Jonge!

Zij duiken in het verleden waarin het ouderwetse handwerk nog de gewoonste zaak van de wereld was en gebruiken hun achtergrond als decorontwerper, beeldend kunstenaar en kostuumontwerper om tot een gezamenlijke installatie te komen waarin een schilderij gebroederlijk naast een weefgetouw, een koord, een etui of een klosje garen kan hangen, zonder zich te bekommeren of iets high-art, low-art of no-art is.

Laura de Josselin de Jong ontving onlangs een erfenis van haar tante die bestond uit een schier oneindige hoeveelheid minuscule kraaltjes, zo klein als zandkorrels. Dit inspireerde haar om de verschillende rijgtechnieken die in de sieraden zijn toegepast uit te zoeken en toe te passen in een hedendaags "work-in-progress". Ze importeerde hiervoor speciale weefgetouwen uit Denemarken die tevens in de winkel van 10+10 te koop zijn.

Karin Bos heeft vorige zomer een maand lang als artist-in-residence in het Zuiderzeemuseum te Enhuizen gewoond en gewerkt. Een van de museumzalen fungeerde als haar atelier dat toegankelijk was voor het museumpubliek. Ze legde er de bezoekende kinderen vast die zich verkleed hadden in klederdracht. Voor 10+10 heeft Karin Bos nu een 2.0 versie van haar "Zuiderzeemuseum-meisjes" serie gemaakt. Het zijn werken op papier in borduurringen die meisjes in klederdracht laten zien.

Dorien de Jonge toont collages die inzicht geven in haar creatieproces als kostuumontwerper. Ze heeft eerder in 10+10 met haar bijzondere "Spakenburg"-serie haar fascinatie voor klederdracht laten zien. Dit keer gaan losse onderdelen uit haar werk een dialoog aan met de kunstwerken van de andere kunstenaars en de voorwerpen in de tentoonstelling, waardoor de gehele expositie een grote bricolage-achtige installatie wordt die uitnodigt om zelf aan de slag te gaan met kraaltjes, lapjes, borduurwerk, weefgetouwen en wat dies meer zij.

Karin Bos, aquarel, gouache, potlood op papier in borduurring, 28 cm, 2013

Karin Bos, aquarel, gouache, potlood op papier in borduurring, 28 cm, 2013

Karin Bos,  gouache op papier in borduurring, 32 x 62 cm, 2013
Om dit te stimuleren geeft Laura de Josselin de Jong op zaterdag 24 augustus vanaf 16 uur een demonstratie kraaltjes rijgen. Omlijst met thee in oud-Hollandse stijl en advocaatjes met slagroom geserveerd door de kunstenaars! Iedereen is van harte welkom!


10+10, Quellijnstraat 92 (bij Heinekenplein), Amsterdam
open: vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur en op afspraak. tel: 020-6750361
Karin Bos, 12 Zuiderzeemuseum-meisjes, potlood, aquarel, gouache op papier, collectie Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag.